Béri Evangélikus Egyházközség
 
1%

1%

 
Menü
Béri Evangélikus Egyházközség
Archívum
2008
Lelkészi jelentés a 2007
 

Lelkészi jelentés a 2007

**Lelkészi jelentés a 2007-es évről**

"...mert ismeri az Úr az igazak útját, a bűnösök útja pedig semmibe vész." 1. zsoltár

Gyülekezetünk évek óta válaszúton halad. Az út, amelyen a népegyházi gyülekezet jár, a semmibe vezet. Amikor Jézus azt mondta, "én vagyok az út...", olyan útról beszélt, amelyen csak személyes döntésünkkel indulhatunk el, és amelyen fel kell vennünk keresztünket. Ez az út az életbe vezet, ez az út a hitvalló gyülekezet útja. Gyülekezetünk előtt az Életbe vezető és a semmibe vezető utak elágazása évek óta megnyílik. Az, hogy van még választási lehetőség, Isten kegyelme. Már látható azonban az idő, amikor ez a választási lehetőség meg fog szűnni. Ha ma nem indulunk el mi, gyülekezet az Életbe vivő úton, a gyülekezet a semmibe vész.

Az egyén egész életében válaszúton halad, a semmiből az utolsó pillanatban is átléphet az Életbe. Nem így a közösség, a gyülekezet. Hiába van néhány odaadó életű gyülekezeti tag, egy kritikus határ alatt már nem tartható fenn a közösség abban a formában, amilyennek a gyülekezetet ismerjük. Krisztus persze ott van akkor is, ha csak ketten vagy hárman jönnek össze, de gyülekezeti élet, vagyis intézményes közösség nem lesz már. Kritikus éveket élünk: a 250 éve élő béri evangélikus gyülekezet fennmaradása ezekben az években dől el. Ezt a krízishelyzetet nem pénzhiány okozza! A gyülekezet jövője nem pénzkérdés. Azon dől el a gyülekezet jövője, hogy átalakul-e hitvalló gyülekezetté, vagyis a hitből fakadó áldozatvállalásban megnyilvánuló személyes megtéréseken. Meggyőződésem (és nem "úgy gondolom"), hogy az élet nagy dolgai függetlenek a pénztől; az, amiért szép az élet, amitől az igazi boldogság függ, mind Isten ingyen felkínált ajándéka: a boldogság kegyelemfüggő és nem teljesítményfüggő (és messze nem pénzfüggő). Hol lehet ezt inkább megtapasztalni, felismerni, mint Isten népének tagjaként?

A gyülekezeti lelkész elsőrendű feladata, hogy a népegyházi gyülekezet hitvalló gyülekezetté válását szolgálja, segítse. A gyülekezet minden már hitvalló tagjának személyes érdeke és szent feladata, hogy minél több "formálisan gyülekezeti tag" valódi otthonra leljen a gyülekezetben, amit aztán tart annyira értékesnek és fontosnak, hogy áldozatvállalással fenntartsa. Ez a feladat lebeg a szemem előtt minden gyermek és ifjúsági program szervezése, minden igehirdetésre készülés közben. A presbitériumnak különös elhivatása és megbízatása, hogy személyes hitvallással, és ez a mai helyzetben nem beszéd, hanem áldozatos cselekedet, meggyőző példával elől járva vonzóvá tegye a gyülekezeti életet. Ennek egyik öntudatos példája, hogy a presbitérium tagjai majdnem kétszer annyi egyházfenntartói járulékot fizetnek, mint a többiek.

Ez a feladat vezérel az előttünk álló munkaévben, ehhez kérem a presbitérium segítségét. Kérem, emeljék fel szavukat minden torzsalkodást szító megjegyzés ellen, Isten Igéjével mutassanak rá minden önigazoló sértődés közösséget romboló és undort keltő hatására, alázattal találják meg azt a területet, ahol a legőszintébben tudják szolgálni a gyülekezet fennmaradását. Minden jobbító szándékú és féltő szeretet vezérelte kritikáért hálás leszek. Minden bántani akaró gőgös beszéd fájni fog. Minden, az Isten ügyét a legolcsóbban megúszni akaró hozzáállást szóvá fogok tenni. Minden, a gyülekezet egységét és békéjét veszélyeztető rontás ellen pedig harcolni igyekszem, amíg a gyülekezet lelkésze vagyok. Mindezekhez kérem az egész gyülekezet megértését és segítségét.

**2007-es évben tartott alkalmak és programok:**
Rendszeres: vasárnapi és ünnepnap délelőtti istentiszteletek,
gyermek-istentiszteletek, hittanórák, ifjúsági óra,
felnőtt bibliaóra, hónapkezdő és hónapzáró áhítat

Részletezés: - evangelizációk: márc. 11-től
ökumenikus Imahét, okt. 14-16. Bakay Péter, dec. 5-8. Tariska Zoltán
- testvér-gyülekezeti kapcsolat Székelyzsomborral
- gyülekezeti kirándulás aug. 10-13.
- gyerektábor aug. 15-22.
- tanévzáró és tanévnyitó istent.
- ápr. 23. megyei ifjúsági nap
- idősek napja: szept. 15., dec. 22.
- Jún. 3. gyülekezeti ház szentelése
- Okt. 28 Szebik Imre püspök úr látogatása
- Szeretetvendégségek 6 alkalommal, de minden hónapban kétszer közös kávézás-teázás

Thuránszky István

Társoldalak
Cigány Tábor
2. BEGY
Október 23.
Húsvéti köszöntő
Lelkészi jelentés a 2008
2008. március 15.
 
© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster