Béri Evangélikus Egyházközség
 
1%

1%

 
Menü
Béri Evangélikus Egyházközség
Archívum
2008
Cigány Tábor
Képes élménybeszámoló
 

Cigány Tábor

"Biblia a cigányok között"

Aug. 24-31 között béri, sziráki és kállói cigánygyerekek számára tábort szerveztünk Horváth István és felesége, Krisztina segítségével. A tábor célja a Biblia évében a Biblia tiszteletének, megbecsülésének és rendszeres forgatásának tanítása volt. A tábor a "Biblia a cigányok között" pályázat támogatásával vált megvalósíthatóvá.

Csortán Márton kolozsvári bábszínész szakmai vezetése mellett a bibliodráma módszerének alkalmazásával foglalkoztunk hat napon át bibliai történetekkel. Gyülekezetünk kántora, Molnár Lilla, aki 2. éves teológushallgató, énektanítással és a foglalkozások vezetésével tette nélkülözhetetlenné magát. Horváth István és felesége, Krisztina szintén a foglalkozások és kirándulások vezetésével vettek részt a táborban.
1. nap: Tékozló fiú A gyerekek segítségével kerestük a tékozlás lehetőségeit, örökölhető értékeinket és az újrakezdés legfontosabb feltételét (vétkeztem az ég ellen és teellened).
2. nap: 10 leprás meggyógyítása Két csoportra oszolva egymásnak eljátszottuk a bibliai történetet és egy lehetséges mai változatát (alkoholbetegség).
3. nap: Irgalmas szamaritánus A bibliai példázat kibővítésével és eljátszásával érthetővé tettük az önmaga körül forgó vallásosság és még az ellenség felé is nyitott segítőkészség közötti ellentétet.
4. nap: A farizeus és a vámszedő példázata Arra kerestünk választ, hogy ki az igaz ember, egyáltalán mit jelent igaz embernek lenni. Párokra oszolva a felnőttek vezetésével olyan élethelyzeteket kerestünk és játszottunk el egymásnak, amikben tetten érhetjük a másik ember lenézését, az önigazoló gőgöt. Felismertük, hogy az "istenes élet" nem feltétlenül Istennek tetsző élet.
5. nap: Jézusnak egy olyan "csodájáról" tanultunk, amit nem tett meg: senkit nem tett gazdaggá. Ezen a napon hajókirándulásra mentünk a Dunakanyarba és a visegrádi fellegvárat néztük meg.
6. nap: A 72 tanítvány kiküldése A tanítványok visszatérése után tett tanúságtételeinek alapján kerestük, mit várhatunk attól, ha Jézust követve élünk.
7. nap: Ünnepi tanévnyitó és táborzáró istentisztelet a gyerekek szüleivel és a gyülekezettel. A cigánygyerekek énekszolgálatával ünnepélyesebbé lett istentisztelet után minden táborban résztvevő gyereket megajándékoztunk egy gyerekbibliával.

Az együtt töltött időt délutáni kirándulások, tábortüzek és szalonnasütések, labdázás és akadályverseny tették szórakoztatóvá.

Istennek hála az közös örömért és Rá bízzuk az "lelkekbe vetett jó mag" további sorsát!

Thuránszky István

Társoldalak
2. BEGY
Október 23.
Húsvéti köszöntő
Lelkészi jelentés a 2007
Lelkészi jelentés a 2008
2008. március 15.
 
Képek

Játék
Örömmel
Átéléssel
Vígasztaló
A templomban
 
© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster