Béri Evangélikus Egyházközség
 
1%

1%

 
Menü
Béri Evangélikus Egyházközség
Archívum
2009
2009. március 15.
 

2009. március 15.

2. alkalommal a béri evangélikus gyülekezet és a béri önkormányzat közös szervezésében került megrendezésre a március 15-i ünnepély. Thuránszky István az evangélikus gyülekezet lelkipásztora, és hasonlóképen, mint tavaly, helyi vállalkozó Kozma Gergő és felesége Réka tevékeny munkájával jött létre az ünnepi műsor, melyet a gyülekezet apraja-nagyja adott elő. Délelőtt ünnepi istentisztelet, délben ünnepi ebéd, majd délután ünnepi megemlékezés emelte az ünnep fényét. Délután 1 órakor indult el az evangélikus gyülekezeti háztól az ünneplő menet. Négy ló hátán felváltva kisebb-nagyobb gyerekek ültek, a többiek gyalog, énekszó és rivalló muzsikaszó kíséretében érkeztek a hivatal, egyben művelődési ház és iskola udvarára.

Itt Matics János polgármester úr mondott ünnepi beszédet. Jelen politikai és gazdasági helyzetünk sanyarú állapotát, valamint dicső múltunk megannyi áldozatvállalását állította elénk. Helytállásra biztatott, hogy méltók lehessünk elődeink értünk hozott véráldozatára. Becsületes munkára is intett, hogy megérdemeljük egy boldogabb jövő tisztes napjait.

Thuránszky István tisztelendő úr elénk vetítette az ünnepi műsor vezérfonalát. A gyülekezet összefogását méltatva remélte, hogy ami értelmünkre, érzelmeinkre és érzékeinkre hat az majd remélhetőleg elmélyíti ismereteinket is. Jelenvalóvá teszi a múlt eszméit, és tettekre sarkall élhetetlen jelenünk megjobbításában. Őt idézve: "Nem titkolt szándékunk, hogy a ránk bízott gyerekekben és önmagunkban a magyar érzést, a haza iránti elkötelezettséget erősítsük."

Attól a kortól és mai ünnepünktől elválaszthatatlan Kölcsey üzenete: "Négy szócskát üzenek, vésd jól kebeledbe, s fiadnak hagyd örökül, ha kihunysz: a haza minden előtt."

A márciusi bánatos égbolt, az alattomos, dermesztő eső, és a csizmamarasztaló sár sem foghatott ki rajtunk. Magyarságunkban megerősödve, Kölcsey, Vörösmarty gondolataiban megmerülve és Petőfi szavától megittasulva: "Esküszünk, esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk!"

Pantali Sándor


Indulás

Apa és fia

Kantáránál fogva

Negyvennyolcas énekekkel

Menet

Menetütem

Ünnepi beszéd

"A haza minden előtt"

Közös ének

Amikor büszkék vagyunk

Trombita hangja

Ágyúdörej

Szavalat

Fiúk

"Kossuth Lajos azt üzente..."

"Gábor Áron réz ágyúja..."

Marci

Táncház

Táncház
Társoldalak
2009. március 15.
Böjt 3. vasárnapja
Ifjúsági kirándulás
Templomfestés
Bokori kirándulás
3. BEGY
Biblia a cigányok között
 
© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster